«Η ανάκαμψη θα έρθει από το 2014»

Στουρνάρας: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εκπομπή «ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Πράγματι, θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη. Ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό. Οφείλεται στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή.

Στη δική μας κυβέρνηση 650 άτομα έχουν μπει στη φυλακή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμη ότι έχουν γίνει κατασχέσεις περίπου 2 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία, από τα οποία κάποια χρήματα έχουν ρευστοποιηθεί.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη», σημείωσε. «Ποτέ δεν προσπάθησα να την ωραιοποιήσω. Συνεχίζω να λέω ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, παρά τα θετικά στοιχεία.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην ουσία χρεοκοπίας, ούτε η Ευρώπη ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση», είπε, και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα πήρε μεγάλη δανειακή βοήθεια. Ποτέ άλλη χώρα δεν έχει δανειστεί δύο φορές το εθνικό της προϊόν».

Ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι ευρώ και μνημόνιο είναι μονόδρομος. «Δυστυχώς, η παρούσα γενιά πληρώνει λάθη που κάναμε. Διορθώνουμε τα λάθη αυτά σήμερα. Ήδη, πήραμε δύο χρόνια παράταση του προγράμματος. Επιμένουμε ότι χρειαζόμαστε και μέτρα αναπτυξιακά. Πιέζουμε γι’ αυτά».

Η σκληρή δημοσιονομική πολιτική

«Ήμουν από τους πρώτους που έλεγα ότι τα μέτρα που μας ζητούνται, είναι αρκετά περισσότερα από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όμως, Ε.Ε. και νομισματικό ταμείο είχαν ενιαία φωνή», σημείωσε ο υπουργός και τόνισε ότι: «Χαλάρωση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει τα ελλείμματα. Η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα εν καιρώ ειρήνης. Το αντεπιχείρημα είναι ότι ποτέ χώρα δεν έφτασε σε τόσα ελλείμματα».

Γι’ αυτό πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. «Αν πετύχουμε, με βάση τη συμφωνία του 12 μπορούμε να διεκδικήσουμε μείωση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι από το 2014 ο προϋπολογισμός θα επιτρέπει χαλάρωση.

Δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα. «Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί, δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων», είπε «Φέτος καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «δεν δέχομαι τον όρο τεχνοκράτης. Η τεχνοκρατία είναι πάντα στην υπηρεσία της Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι η ανάκαμψη θα έρθει από το 2014. «Ο διεθνής παράγων βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται. Παραμένει στο ευρώ» και για την ανεργία είπε «Πτώση του ποσοστού της ανεργίας βλέπω από το 2014 και μετά. Το όριο της φτώχειας ορίζεται από τη Eurostat». Υποστήριξε πάντως ότι «Η Εφορία γνωρίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά όχι ότι μπορεί να πάρει χρήματα» και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα των πολιτών.

πηγη : newsbeast.gr